Mitä mainoskampanja tarkoittaa?

Internettiä selatessa voi löytyä useita määritelmiä, mitä mainoskampanja tarkoittaa. Mainoskampanjat ovat tärkeä strateginen työkalu yrityksille. Tässä yhteydessä mainoskampanja tarkoittaa toimenpidettä, jolla on tarkoituksena lisätä jonkin asian tunnettavuutta. Mainoskampanjan viesteillä välitämme tietoa sellaisille ihmisille, jotka eivät välttämättä muuten olisi tätä tietoa vastaanottaneet. Mainoskampanjalla voidaan tavoitella esimerkiksi:

  • Yrityksen brändin tunnettuuden lisäämistä
  • Edistää tuotteen tai palvelun myyntiä
  • Kerätä liidejä, eli yhteystietoja potentiaalisilta asiakkailta

Tässä kirjoituksessa perehdymme erityisesti mainoskampanjoihin, jotka toteutetaan digitaalisissa kanavissa. Digitaaliset mainoskampanjat voivat olla hyvinkin tehokkaita oikein toteutettuna, kunhan muutamat perusasiat ovat huolehdittuna.

Mainoskampanjan suunnittelu

Mainoskampanjan suunnittelu: Huomioi nämä 4 asiaa tehokkaassa mainoskampanjassa

1. Aseta tavoite. Mieti mitä haluat (ja VOIT) saavuttaa

Jo tässä tavoite kohdassa kannattaa laittaa aivonystyröitä peliin, sillä suurin osa epäonnistuneista digitaalisista mainoskampanjoista johtuu vääristä tavoitteista. Suurin syy pettymyksiin on usein kuvitelma siitä, että luomalla jonkinlaisen mainoksen yrityksen logolla ja palveluiden kuvauksilla johtaisi tarjouspyyntöjen tai rahan tuloon ovista ja ikkunoista.

Tässä muutamia hyväksi todettuja digitaalisen mainonnan tavoitteita:

1. Liidien eli potentiaalisten ostajien yhteystietojen kerääminen

2. Sähköpostitilaajalistan kerääminen

3. Konversioperusteinen myynti/tilausten kerääminen

Loppujen lopuksi kaikki riippuu lähtötilanteestasi. Jos sinulla on tuote tai palvelu, jota myyt puhelimitse, niin liidien kerääminen voi helpottaa myyntityötäsi, kun voit alkaa saada jo valmiiksi kiinnostuneiden potentiaalisten ostajien yhteystietoja kylmään listaan soittamisen sijaan. Jos sinulla taas on verkkokauppa, jossa on perusasiat kunnossa, mutta myynti sakkaa, niin sähköpostilistan kerääminen voi olla hyvä tapa saada sitoutuneita asiakkaita verkkokauppaasi. Onkin siis erityisen tärkeää, että mietit liiketoimintasi näkökulmasta parhaan myyntiprosessiasi tukevan tavan tehdä digitaalista mainontaa.

2. Luonnostele asiakaspolku ja määritä viestit

Kun tiedät mitä haluat mainoskampanjalla saavuttaa, niin lähde liikkeelle tavoitteesta(esimerkiksi yhteystietojen vastaanottaminen) ja mieti mitä toimenpiteitä asiakkaasi on pitänyt tehdä, että olet saanut tältä yhteystiedot.

Mieti vastaukset näihin kysymyksiin:

Mitä konkreettisia asioita asiakkaan pitää tehdä saavuttaakseen tavoitetu lopputulos?

Laske klikkausten ja toimenpiteiden määrä ja mieti, kuinka helposti vaadittavat toimenpiteet tavoitteen saavuttamiseksi on tehtävissä. Erittele jokainen toimenpide omaksi vaiheekseen.

Mieti myös voitko tarjota, jotakin ilmaista hyötyä rohkaistaksesi asiakastasi. Esimerkiksi ilmainen opas, tarjous tai muu hyödyke nostaa paljon todennäköisyyttä tavoitellun toimenpiteen saavuttamiseksi.

Mitä tapahtuu, kun asiakas saavuttaa tavoitellun lopputuloksen?

Mieti mitkä on ne toimenpiteet, mitä pitää tapahtua sen jälkeen, kun asiakas on saavuttanut haluamasi tavoitteen.

Miten tavoitat potentiaaliset asiakkaasi ja keitä he ovat?

Mieti minkälaisia ihmisiä haluat mainoskampanjallasi tavoittaa, missä he liikkuvat ja minkälaisiin viesteihin he reagoivat.

Vinkki: Facebookista tavoitat helposti kiinnostuksen kohteiden kautta uusia asiakkaita. Googlen hakukonemainonnalla tavoitat jo asiasta kiinnostuneita ja ratkaisua hakevia asiakkaita.

Huom! Jos tarkka kohdentaminen ei tuota kunnollisia tuloksia, niin ota hieman laajempi kohderyhmä ja kohdenna mainosten viesteillä.

Mitä viestit asiakkaalle?

Tämä on loppupeleissä ratkaisevin tekijä mainoskampanjasi menestyksen kannalta, koska pohjimmiltaan mainostesi ja nettisivujesi sisältö eli tekstit, kuvat ja videot ovat se asia, jotka luovat käsityksen potentiaaliselle asiakkaallesi sinusta sekä tuotteistasi ja palveluistasi.

Mieti ja ota selvää mikä on asiakkaidesi perimmäinen syy tuotteidesi tai palveluidesi käyttöön. Mieti millaisia hakusanoja ja ajatuksia he kirjaimellisesti kirjoittavat ja ajattelevat(katso “Digimarkkinointi verkkokaupassa” blogista kohta “Markkina-analyysi“). Kerää vaikka kymmenen sanan lista ydinliiketoiminnastasi ja tee Google haku. Katso kuinka korkeimmilla hakusijoilla olevat nettisivut kertovat näistä palveluista. (Tuloksekkaimmat ja kattavaa liikennettä nauttivat sivut ovat usein hakukoneiden tulosten kärjessä.)

Luo omat ytimekkäät viestit ja kerro niitä mainoskampanjasi mainoksissa ja nettisivuillasi. Mitä vakuuttavammin pystyt kertomaan tarjoamasi hyödyn, niin sitä enemmän saat potentiaalisia asiakkaita etenemään luomallasi asiakakaspolulla kohti tavoitetta.

Liitä viesteihisi mediaa. Video on yleensä tehokkain median muoto. Hyvän median ei tarvitse välttämättä olla studiotason laatua. Usein helposti samaistuttava video, jossa on ihmisiä on parasta materiaalia. Kuvaa siis itseäsi tai asiakasta, jossa perustelette miksi palvelunne kannattaa hankkia.

Huom! Useimmissa tapauksissa mainoksen otsikkona kannattaa olla suurin tarjoamasi hyöty.

 3. Tee suunnitelma

Kun tiedät mitä haluat mainoskampanjalla saavuttaa (tavoite) ja sinulla on myös käsitys, että miten tämä tavoite saavutetaan (asiakaspolku), niin sinun on helppo alkaa miettimään konkreettista suunnitelmaa kampanjallesi.

Määritä:

1. Kampanjan nimi

2. Tavoite

3. Budjetti

4. Kanava/kanavat

5. Mainokset

6. Aikataulu

7. Seuranta ja mittarit

 Vinkki: Kokeile. Jos olet ensimmäistä kertaa tekemässä digitaalista mainontaa, niin suosittelen alkuun tekemään muutaman matalan budjetin testikampanjan, jotta opit ymmärtämään minkälaiset viestit ja mediat toimii millekin kohderyhmälle. Opit myös samalla käyttämään mainosalustoja.  

4. Muista testata ja mitata 

Paras asia digitaalisessa markkinoinnissa on se, että voit suhteellisen pienillä investoinneilla saada hyvää dataa siitä mikä toimii ja mikä ei. Lisäksi sinun ei tarvitse arvailla mainosten toimivuutta, koska näet jokaisen yksittäisen mainoksen tasolla näiden tehokkuuden.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää hyödyntää tätä saatavilla olevaa dataa. Alla on muutama asia, joita sinun kannattaa hyödyntää mainoskampanjoissasi.

A/B testaaminen

Tee aina vähintään kaksi kopiota mainoksistasi ja muuta toiseen kopioon yksi asia, esimerkiksi otsikko. Näin pystyt alkaa kehittämään mainoksiasi aina vain paremmiksi.

Pikselit ja konversioseuranta

Suosituimmissa mainosalustoissa voi asentaa seurantakoodin sivustoille, jonka avulla pystyt seuraamaan ja mittaamaan mitä sivustosi kävijät tekevät sivuillasi. Tämä mahdollistaa myös erinomaisen kohdentamisen sivukonversioiden kautta. Kokemuksen karttuessa voit hyödyntää pikseliä tulevaisuudessa. Mitä aikaisemmin sen laitat, niin kiität jälkikäteen.

Mittaa

Digitaalinen markkinointi on datan kannalta parasta mitä markkinoinnille on tapahtunut. Voit mitata melkeinpä mitä tahansa. Tässä muutamia mittaustermejä, jotka ovat yleensä heti mitattavissa mainosalustasta riippumatta. Ala tarkkailemaan näitä asioita ja tee muutoksia, jotka parantavat näiden tuloksia:

CTR

Click trough rate mittaa prosenttiosuutta x määrästä ihmisiä, jotka ovat nähneet ja klikanneet mainostasi. Tämän olisi hyvä olla mahdollisimman korkea.

CPR

Cost per click mittaa, kuinka paljon mainoksen klikkaus maksaa sinulle. Tämän olisi hyvä olla mahdollisimman matala.

Conversion rate

Conversion rate prosenttiosuus henkilöistä, jotka saavuttaa tavoitellun lopputuloksen. Esimerkiksi oston verkkokaupasta.

Roi

Return of investment mittaa mainoskampanjaasi käyttämäsi rahan tuoton. Yksinkertaisimmillaan voit laskea, kuinka paljon käytit rahaa mainoskampanjaan ja kampanjan päätyttyä kuinka paljon se tuotti kauppaa.

Yhteenveto

Menestyksekkään tai vähintään tyydyttäviä tuloksia tuottavan mainoskampanjan taustalla on aina johdonmukaisesti toteutettu kokonaisuus. Onkin erityisen tärkeää, että mainoskampanjan tavoite on sellainen, joka voi realistisesti toteutua. Usein tämä tarkoittaa sitä, että yrityksellä tulee olla mainosten viestien ja median lisäksi kunnossa  nettisivut, seuranta ja muu taustalla oleva kokonaisuus. Kun asiakaspolku on  vakuuttava, vaivaton ja teknisesti toimiva, niin digitaaliselta mainoskampanjalta voi odottaa erinomaisia tuloksia.