Kerron tässä artikkelissa mitä sosiaalisen median mainonta tarkoittaa ja miten sitä kannattaa tehdä.

Kun ensimmäisen kerran noin 10 vuotta sitten tutustuin sosiaalisen median mainontaan ja sen mahdollisuuksiin, niin olin pihalla. Vasta muutamia vuosia (ja 10 000€ myöhemmin) aloin ymmärtämään, kuinka sitä kannattaa tehdä. 

Jotta kaikkien ei tarvitse kulkea samaa kivistä polkua, niin avaan tässä vähän laajemmin mainontaa sosiaalisessa mediassa.

Mitä sosiaalisen median mainonta on?

Oma vastaukseni kysymykseen “mitä sosiaalisen median mainonta on?” vaihtelee vastaanottajasta riippuen. Sosiaalinen media on sen verran monivivahteinen aihe, että sen ymmärtämisessä on montaa erilaista näkemystä.

Usein kohtaan tilanteita, joissa olen jo pidemmän aikaa keskustellut sosiaalisen median mainonnasta, mutta vasta jutustelun loppupuolella hoksaan, että oikeasti puhuimme täysin eri asioista.

Sosiaalisen median mainos vs. sosiaalisen median päivitys

Oma näkemykseni on, että sekaannus sosiaalisen median markkinoinnista ja mainonnasta puhuttaessa johtuu sanan ‘mainonta’ termistä. Mainonnan tunnistettavuuden määritelmät rajaavat sosiaalisen median päivitykset ja mainokset toisistaan.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan mainoksen tulee olla selkeästi tunnistettavissa. Tämä tarkoittaa sitä, että esitystavasta tai mainosvälineestä riippumatta mainos tulee olla selkeästi tunnistettavissa, myös sosiaalisessa mediassa.

Mikäli sinulta löytyy omakohtaista kokemusta sosiaalisesta mediasta, niin voit kuitenkin rivien välistä huomata, että mainoksen ja viestinnän raja on joskus ongelmallista erottaa.

Kuvateksti: Sosiaalisen median mainosta voi olla joskus vaikea erottaa päivityksestä, koska niiden formaatti muistuttaa paljon toinen toistaan. Kuvassa ‘sponsoroitu’ teksti ja ‘Lataa’ toimintakehotuspainike, erittelevät tämän mainoksen normaalista päivityksestä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tarkentaa, että mainonnan tunnistettavuuden edellytyksenä mainoksen heti alussa pitää mainita, että se on mainos. Myös mainostaja pitää tulla selkeästi ilmi mainoksesta. Lisäksi kaikenlainen piilomainonta tai peitetty mainonta on kielletty.

Sosiaalisen median mainos näkyy maksua vastaan

Toinen selkeä tapa erottaa mainos sosiaalisen median päivityksestä on siinä oleva hintalappu. Mainosten näyttökerrat maksavat. 

Yleisin tapa sosiaalisen median mainonnan hinnan määrittelyssä on kyky päättää itse käytettävä budjetti. Määritelty budjetti näyttää mainoksia x kertaa erikseen valitulle kohderyhmälle. Käymme alempana vielä tarkemmin läpi sosiaalisen median mainonnan tehokkuutta.

Tätä sosiaalisen median mainonta siis tarkoittaa

Sosiaalisen median mainontaa voi suorittaa erilaisissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa, Instagramissa tai Linkedinissa. 

Sosiaalisen median mainonta on näiden medioiden tuotteistama palvelualusta, jossa saa luotua mainoksia medioiden käyttäjille maksullisia näyttökertoja vastaan. Näyttökertojen hinta perustuu virtuaaliseen huutokauppaan, jossa eri mainostajat kilpailevat mainosten näyttökerroista sosiaalisen median kanavan käyttäjille.

Päivitysten kirjoittaminen sosiaalisen median kanaviin omille seuraajilleen ei siis ole mainontaa (vaikka näissäkin usein voi havaita mainostamisen agendan taustalta). 

Sosiaalisen median mainonta voi tuottaa montaa erilaista näkemystä, mutta näillä edellämainituilla tarkennuksilla pystymme erottelemaan sosiaalisen median mainonnan, muista sen toimista.

Näin mainonta sosiaalisessa mediassa tuottaa lisää asiakkaita yrityksellesi

Harva ymmärtää mainonnan potentiaalia sosiaalisessa mediassa. Syynä tähän on se, että suurin osa käyttää näitä sosiaalisia medioita päivittäin, mutta eivät välttämättä tiedä mitä kaikkea niistä löytyy “pellin alta” mainonnan näkökulmasta.

Eri sosiaalisten medioiden mainosalustoissa löytyy toki eroja, mutta käyn tässä läpi yleisesti sosiaalisten medioiden tuottamia mahdollisuuksia mainontaan liittyen. Yleisesti ottaen mainoskanavan valinta perustuu siihen mitä yritys haluaa mainonnallaan saavuttaa.

Näkyvyyttä display mainonnalla

Yksinkertaisin tapa aloittaa sosiaalisen median mainonta on luoda dispay mainos näkyvyystavoitteella. Tällaisen mainoksen sisältö on tavallisesti tekstin ja kuvan yhdistelmä. Mainos näkyy sen sosiaalisen median käyttäjille, jonka alustassa luot kyseisen mainoksen. Mainos näkyy myös median kumppanialustoilla sekä erilaisten sivustojen mainospalkeissa.

Display mainoksen tavoitteena on usein maksimoida näyttökerrat ja luoda brändille tai tuotteelle mahdollisimman paljon kohtaamispisteitä markkinaan kuuluville henkilöille. Mitä useammin käyttäjä kohtaa mainoksen, niin sen todennäköisemmin tämä tekee ostopäätöksen.

Display mainonta voi jäädä usein melko tehottomaksi. Syynä tähän on se, että sitä käytetään esimerkiksi yrityksen esittelyyn logon ja sloganin muodossa. Tällainen ei kiinnosta ketään. Sanon tämän karrikoidusti, koska olen nähnyt liian usein rahojen tuhlausta tehottomiin sosiaalisen median mainoskampanjoihin.

Display mainonnalla on paikkansa ja siitä voi saada paljonkin tehoja irti. Se ei kuitenkaan ole välttämättä ensimmäinen prioriteetti markkinointia opettelevan yrityksen mainosbudjetissa.

Muut näkyvyystavoitteeseen perustuvat sosiaalisen median mainokset

On myös olemassa muita mainostyyppejä, kuten sosiaalisen median päivityksen maksullinen levittäminen omien seuraajien ulkopuolelle, jotka usein perustuvat näkyvyystavoitteeseen.

Näkyvyysmainoksia kohdennetaan usein olemassaolevien kiinnostuksenkohteiden tai demografisten tietojen perusteella, joita sosiaaliset mediat ovat keränneet käyttäjistään. Esimerkiksi koiratarvikkeita myyvä yrittäjä voi kohdentaa sosiaalisen median päivitystä koiranomistajille saadakseen lisää seuraajia.

Yhteydenottoja ja kauppaa kävijäliikenteen avulla

Kun aletaan miettimään parasta mahdollista tehokkuutta sosiaalisen median mainonnassa, niin ensimmäisenä vastaan tulee oikeiden tavoitteiden määrittäminen. Tehokkaan digimarkkinointisysteemin rakentaminen vaatii aina resursseja. Siksi liikkeellelähtiessä pitää aluksi aloittaa pienemmistä tavoitteista, joita voi sitten kasvattaa kohti suurempia kokonaisuuksia.

Yleinen ensimmäinen tavoite on usein liikenteen saaminen oman yrityksen verkkosivuille, jossa on lisätietoa yrityksen liiketoiminnasta ja toivottavasti yhteydenotto- tai ostomahdollisuus. 

Sosiaalisen median mainoksen näkökulmasta olisi siis hyvä luoda sellainen mainos, joka olisi mahdollisimman houkutteleva mahdollisimman oikealle kohderyhmälle. Näin liikennetavoitteella toimiva mainos ohjaisi ostopotentiaalista kävijäkuntaa yrityksen sivuille. 

Mainonnan tehostaminen konversioseurannalla

Sosiaalisen median mainonnan aito potentiaali piilee konversioseurannassa. Konversio tarkoittaa käyttäjän toimenpidettä, joka vie käyttäjää lähemmäs esimerkiksi tuotteen tilaamista. 

Tyypillisiä konversioita:

 • Mainoksen linkin tai painikkeen klikkaaminen
 • Sivustokäynti
 • Tuotteen katselu
 • Ostoskoriin lisääminen
 • Yhteystietojen jättäminen
 • Maksutietietojen lisääminen
 • Osto/tilaus
 • Uudelleen ostaminen

Konversio on siis tavoite, johon asiakas halutaan ohjata. Asiakkaan ohjaaminen haluttuun tavoitteeseen vaatii sen, että kaikki vaiheet alusta loppuun ovat mahdollisimman selkeitä ja johdonmukaisia.

Konversioseuranta on myös siksi tehokas työkalu, että se ohjaa yrityksiä ja mainonnan toteuttajia huolehtimaan koko ostopolun toimivuudesta ja sen kehittämisestä. Konversiomainonnalla voi edistää yrityksen asiakashankintaa muun muassa näillä tavoitteilla:

 • Rekisteröitymiset. Uutiskirjelistalle tai sivuston käyttäjäksi rekisteröityminen
 • Liidien hankinta. Ostohakukkaiden asiakkaiden yhteystietojen kerääminen
 • Tarjous- ja tilauspyynnöt. Suorien tarjouspyyntöjen vastaanottaminen
 • Ostot. Netissä myytävien tuotteiden välitön ostaminen esimerkiksi luottokortilla

Näistä syistä sosiaalisen median mainonta on tehokasta

Markkinan tehokas tavoittaminen

Kohdentaminen on tehty erittäin tarkaksi erilaisten sosiaalisten medioiden mainosalustoissa. Syynä tähän on se, että kyseiset alustat pystyvät erittäin tarkasti seuraamaan käyttäjiensä elämää ja tottumuksia. 

Sosiaalisen median palvelut seuraavat käyttäjiensä netissä surffaamista, keskusteluja, sijainteja ja sosiaalisen median kiinostuksen kohteita.

Mainonnan kohdentaminen tapahtuu kolmella eri tavalla tai niiden yhdistelmällä:

 1. Demografiset tiedot, kuten sukupuoli, koulutus tai sijainti
 2. Kiinnostuksen kohteet, kuten jäätelö tai koirien ulkoiluttaminen
 3. Seurannan avulla, esimerkiksi jos kävijä on aikaisemmin tehnyt konversioita vierailemallaan sivulla

Sosiaalisen median mainonnalla voi siis tavoittaa erittäin tarkasti juuri oikean markkinan. 

Seuranta ja uudelleenmarkkinointi

Yksi sosiaalisen median tehokkaimmista ominaisuuksista on sen mahdollistama seuranta. Kävijätietojen tallentamisen ansiosta erilaisten tuotteiden myynti tehostuu moninkertaisesti. Syynä tähän on kohtaamispisteiden maksimointi samalla, kun asiakas harkitsee ostoa.

Kuvateksti: Sivustolla tuotteen tarkistelu

Hyvänä esimerkkinä on pesukoneen ostaminen. Selailet pesukoneita ison elektroniikkaliikkeen sivuilla. Silmiisi osuu mielenkiintoinen tarjous. Luet tuotetiedot ja mietit, että tuossa voisi olla varteenotettava hankinta. Poistut kuitenkin sivuilta ja jätät ostopäätöksen mietintämyssyyn.

Kuvateksti: Hieman myöhemmin uutissivustolla vastaan tuleva mainos

Seuraavaksi selailet uutissivuja ja kohtaat mainoksen tuotteesta, tai samankaltaisista tuotteista, jota olet katsellut. Saatat ajatella, että olipas hassu sattuma. Tämä ei kuitenkaan ole sattumaa: Sivuilla oleva seurantapikseli on tallentanut käyntisi ja koska uutissivustossasi on varattua mainostilaa, niin kyseinen mainos näkyy kohdennettuna suoraan sinulle.

Kuvateksti: Hieman myöhemmin uutissivustolla vastaan tuleva mainos

Myöhemmin illalla selailet vielä sosiaalista mediaa ja sinulle tulee vastaan katsomasi pesukone. Mainostaja voi itse määrittää kuinka pitkään uudelleenmarkkinointi jatkuu ja missä kanavissa. Näin seurannan ja uudelleenmarkkinoinnin avulla tuotteet pidetään ostoa harkitsevan asiakkaan mielessä.

Mitattavuus

Sosiaalisen median mainosalustat pystyvät mittaamaan erittäin tarkasti lähes jokaisen mainonnan mitattavuuden kannalta relevantin asian. Mittareiden määrä on niin laaja, että se voi olla kokemattomalle harhaanjohtavaa.

Olenkin usein kohdannut menettelyjä, joissa asiakas on johdettu harhaan myymällä näyttökertojen määrää. Kyllähän maalaisjärki sen sanoo, että mitä enemmän on näyttökertoja, niin sitä useampi sen mainoksen näkee ja näin ollen tulee myös lisää ostajia. Täyttä potaskaa

Kuten jo aiemmin artikkelissa todettiin, niin menestyvän sosiaalisen median mainonnan jujuna on johdonmukaisen asiakaspolun luominen ja asiakkaan ohjaaminen tärkeimpään tavoitteeseen: Ostoon, tilaukseen, liidiin tai rekisteröitymiseen.

Näyttökerrat ovatkin ainoastaan silloin hyvä asia, kun se kohdistuu oikeaan markkinaan. Näyttökertojen perusteella on kuitenkin erittäin huono arvioida mainonnan tehokkuutta. Siksi mittarit kannattaakin priorisoida johonkin konkreettiseen, kuten asiakaspolun tärkeimpään konversioon. Näin päästään mittaamaan mainonnan vaikutusta yrityksen liiketoimintaan, joka loppupeleissä on se oleellisin asia.

Markkinointikulujen keskittäminen

Sosiaalisen median mainonnassa on hyvää se, että keskität mainosbudjettisi konkretiaan. Lehtimainoksen ostaessasi maksat turhista näyttökerroista, jotka osuvat lukijoille, jotka eivät ole markkinassasi.

Sosiaalisessa mediassa pystyt tarkkaan määrittämään, että mainoksiasi näytetään markkinaasi kuuluville henkilöille. Voit myös tehostaa tätä testaamalla erilaisia kohdentamisen muotoja, joita käytiin läpi seuranta osiossa. 

Sosiaalisen median mainonnassa et siis maksa turhasta. Edellyttäen, että olet huolehtinut mainonnan oikein toteuttamisesta. 

Yhteenveto

Sosiaalisen median mainonta on viehättävää, koska sitä voi käytännössä tehdä kuka tahansa, mutta ainoastaan oikeasti asiaan perehtyneenä voit saada aikaan uskomattomia tuloksia. Usein ensimmäinen 10 000€ menee aloittelijalla opetteluun, jonka jälkeen vasta alkaa ymmärtämään kokonaisuutta. 

Kuten artikkelissa käy ilmi, niin mieti tarkkaan kuinka optimoit rahankäyttösi sosiaalisen median mainontaa toteuttaessa.