Pääset perille turvallisemmin näiden uusien Google Mapsin ominaisuuksien avulla

Alkuperäinen artikkeli, löytyy Googlen virallisesta blogista täältä.

Google on reagoinut koronavirustilanteeseen päivittämällä Google Mapsin ominaisuuksia. Osaa ominaisuuksista ei ole vielä julkaistu Suomessa, mutta voimme odottaa saavamme nämä käyttöön tulevaisuudessa.

Paikasta A paikkaan B kulkeminen voi olla haastavampaa näinä päivinä, etenkin ruuhkaisissa kaupunkialueissa. Koronavirus on aiheuttanut uudenlaisia tarpeita, joissa tieto esimerkiksi, siitä että, milloin juna-asema on ruuhkaisimmillaan tai kuinka bussien aikataulut poikkeavat normaaleista aikatauluistaan on erittäin oleellista turvallisen ja sujuvan liikkumisen takaamiseksi. Tilanne korostuu entisestään, kun maat alkavat purkaa rajoitteitaan ja matkailu alkaa aktivoitumaan.

Google on viimeisimmässä Google Maps päivityksessään julkaissut erilaisia ominaisuuksia, jotka helpottavat tärkeän tiedon haussa, kun lähdet matkaamaan autollasi tai julkisilla.

Vastaanota ilmoituksia tärkeästä informaatiosta

Kun suunnittelet matkailua alueella, johon koronavirus on vaikuttanut, niin Google Maps jakaa paikallisten matkailutoimistojen tietoja matkailualeen tilanteesta. Nämä ilmoitukset kertovat sinulle, jos sinun esimerkiksi täytyy pitää hengityssuojaimia julkista liikennettä käyttäessäsi.

Google Mapsiin tulee myös ajon aikana ilmoituksia koronaviruksen testauspaikoista ja siitä aiheutuvista rajoituksista matkareitilläsi. Tämä pätee etenkin rajoja ylitettäessä, kun siirrtytään toisen maan vaikutusalueelle, jossa rajoitukset voivat olla erilaisia. Käytännössä tämä näkyy Google Maps sovelluksessa ilmoituksena aloittaessasi navigoinnin, mikäli valitsemasi reitti on jonkin koronavirustoimenpiteen vaikutuksen alaisena.

Erilaisiin sairaanhoitolaitoksiin tai koronaviruksen testauspaikalle navigoidessa Google Maps näyttää erilaista informaatiota kohteen ohjeistuksista ja valinnan oikeellisuudesta auttaen käyttäjää löytämään oikea kohde ja samalla välttää paikallisen terveydenhuollon rasitusta. Nämä toiminnot otetaan tällä viikolla käyttöön Indonesiassa, Israelissa, Filippiineillä, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa.

Ilmoituksissa hyödynnetään julkisen viranomaisten paikallisdataa. Google tekee työtä eri maiden paikallistoimijoiden kanssa kerätäkseen mahdollisimman paljon informaatiota parantaakseen Google Maps käyttäjien ominaisuuksia. Google on myös kiinnostunut olemaan yhteydessä paikallisten toimijoiden kanssa ja ohjaa näitä ottamaan yhteyttä seuraavista linkeistä: Yhteydenotto ajorajoituksiin liittyen, yhteydenotto poikkeavuuksiin julkisen liikenteen kuljetuksissa.

Vältä väkijoukkoja julkisessa liikenteessä

Viime vuonna Google esitteli ruuhkanennustusominaisuuden, joka käytti kymmenien miljoonien julkisilla liikkuneiden dataa ennustaakseen ruuhka-aikoja julkisen liikenteen palveluissa. Nyt palvelua on yksinkertaistettu ja käyttäjä voivat tarkistella eri julkisten liikennepalveluiden sijaintien ruuhka-aikoja Google Maps sovelluksessa. Ominaisuus on jo käytössä joissakin alueilla ja se on käytettävissä, kun menee sovelluksessa “Reittiohjeet” välilehdelle ja valitsee kohteen tiedot. Alaspäin skrollaamalla voi löytää ruuhkaennusteen alueilla, jossa ominaisuus on jo käytössä.

Google Mapsiin on myös julkaistu tammikuussa lisäominaisuuksia, joiden avulla näkee lämpötilan, esteettömän pääsyn ja julkisten turvallisuustiedot reaaliajassa. Lisäksi ominaisuus sisältää vain naisille osoitetut kuljetustilat sellaisissa kulkuneuvoissa, joissa tällaiset on. Nämä ominaisuudet on nyt julkaistu maailman laajuisesti ja täydentyvät käyttäjien laittaessa Google Mapsiin informaatiota. Tämä on erityisen hyödyllistä esimerkiksi pyörätuolissa liikkujille, jotka saavat yksityiskohtaista informaatioita löytääkseen oikeaan paikkaan julkisissa kulkuneuvoissa.

crowdedness-10.43.gif
Täältä löytyy julkisten kuljetusten tiedot ja mahdolliset muutokset.

Varmistaakseen turvallisen ja väljän liikkumisen, ovat julkisen liikenteen tarjoajat alkaneet kiinnittämään huomiota asemiensa ruuhka-asteisiin. Nyt voit nähdä eri asemien ruuhkaisuuden ja yleisimmät ruuhka-ajat helposti Google Maps sovelluksesta. Asemissa näkyy reaaliajassa ruuhkaisuus tilanne sekä yleisimmät käyttöasteet datahistorian kautta. Tämä onnistuu etsimällä asemaa Google Mapsissa tai vain klikkaamalla karttaa aseman sijainnissa, jonka jälkeen näet tiedot aseman ruuhkaisuudesta. Koska ominaisuus on uusi, niin Google lupaa sen täydentyvän ajan saatossa, kun käyttäjistä saadaan kerättyä tarpeeksi dataa eri alueista. Google lupaa myös keräävänsä dataa anonyymisti ja siksi ominaisuuden julkistamisessa voi olla viivettä, ennen kuin se täyttää tarpeeksi suuren käyttäjäkynnyksen, jotta data olisi aidosti anonyymia.

busyness-10.43.gif
Voit nähdä suositut ajat sekä ruuhkaisuustilanteen reaaliaajassa.

Koronavirus on todella vaikuttanut koko maailmaan ja sen myötä liikkumiseemme. Pikkuhiljaa eri maailman kaupungit alkavat mukautumaan uuteen normaaliin ja tuottamaan oleellista tietoa turvalliseen liikkumiseen sormien ulottuville.