Verkkokaupat 2020-luvulla


Elämme aikaa, jolloin verkkokaupat ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Parhaillaan elämme markkinoiden kylläistä vaihetta, jossa lähes joka asialle löytyy oma verkkokauppansa. Korviini on kuulunut asiakaskontaktien kanssa käydyissä keskusteluissa, että verkkokaupalla Suomessa ei voi tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Olen tästä samaa ja eri mieltä.

Kaukana on ajat, jolloin pelkän verkkokaupan perustamalla pystyit valloittamaan oman kokonaisen markkinaosuuden. Tuohon menneeseen aikaan monet ovat osittain jääneet junnaamaan ajatuksissaan. Nykyisin verkkokauppa business on erittäin kilpailtu ala ja ainoastaan ne, joilla on mielenkiintoinen tarjonta ja digimarkkinointi kunnossa pärjäävät.

Mikäli sinulla on jo verkkokauppa tai olet sellaista suunnittelemassa, niin pidä huoli, että sinulla on tässä artikkelissa käytävät asiat toteutuksessa tai ainakin suunnitelmissa.

Digimarkkinoinnin Road Map verkkokaupoille

Digimarkkinoinnin Road Map perustuu vaiheittaisiin toimenpiteisiin, jonka avulla saat verkkokauppasi digimarkkinointitoimenpiteet kuntoon.

Vaihe 1. Markkina-analyysi

Tämä on kaikkein tärkein vaihe, koska loppujen lopuksi kaikki markkinointiviestintä ja kehitystoimenpiteet kannattaa perustaa tämän analyysin pohjalle.

Määritä ydinliiketoimintasi. Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla tiedossa ydinliiketoiminta, jonka ympärille verkkokaupan perustat. Yleensä nämä ovat tuotteita tai palveluita. Itse liiketoiminta kannattaa perustaa johonkin erityisen halutun ja yksilöllisen tarpeen ratkaisemiseksi, jotta ihmisillä on syy ostaa sinulta.

Tee hakusana-analyysi. Tämä on se tärkein vaihe. Mieti 10 tärkeintä hakusanaa, joilla uskot potentiaalisten asiakkaiden hakevan tuotteitasi. Googleta näitä hakusanoja ja etsi vielä parempia vastaavuuksia.

Tee kilpailija analyysi. Selvitä mitä hakusanoja kilpailijasi käyttävät ja katso millaisia korkeimpia orgaanisia hakutuloksia(mainosten jälkeen tulevat hakutulokset.) Google näyttää. Kopioi ja jalosta korkeimpien hakutulosten otsikoista ja sisällöistä vielä parempaa sisältöä itsellesi.

Tee sisältösuunnitelma. Kun olet tehnyt kattavan tutkimuksen tärkeimmistä hakusanoista, joita potentiaaliset asiaakkaasi hakevat ja ajattelevet luo näiden ympärille sisältösuunnitelma.

Mieti. Sinulla on markkinasi 10 etsityintä sanaa, joita ostohalukkaat asiakkaasi käyttävät etsiessään tyydytystä tarpeisiinsa. Nyt sinun pitää sisältösuunnitelmasi avulla liittää tämä markkinamassan tarve tarjoamiisi tuotteisiin tai palveluihin rakentamalla verkkokauppasi näiden sanojen ympärille tuotekuvausten ja blogisisältöjen muodossa.

Sisältösuunnitelman pohjalta sinulle syntyy myös markkinointi- ja viestintäsuunnitelma, jota voit hyödyntää kaikessa digimarkkinoinnissa. Sisällytä suunnitelmaasi myös muut ulkoiset kanavat, kuten sosiaalinen media ja youtube.

Haluan nyt painottaa, että tekemällä tämän markkina-analyysivaiheen perusteellisesti voit saavuttaa liiketoimintasi menestyksen avaimet. Muista kuitenkin se, että kauneimmat timantit syntyvät hiomalla, joten vahva perusta on vasta edellytys menestykseen. Menestys syntyy hiotusta kokonaisuudesta.

Vaihe 2. Kokonaisuuden rakentaminen

Markkina-analyysin pohjalta sinulla on nyt käsissäsi 10 eniten haettua sanaa markkinastasi. Sinulla on siis selvillä markkinasi tarpeet tai ainakin tavat, joilla markkinassasi olevat ihmiset hakevat ratkaisuja tarpeihinsa. Nyt sinun pitää luoda digimarkkinointi koneisto kohderyhmäsi tarpeiden ympärille.

Seuranta. Luo jo heti alkuvaiheessa seuranta kaikelle mahdolliselle. Aloita Google Analyticsista ja asenna Google Ads sekä Facebook seuranta. Varmista myös, että verkkokauppasi tallentaa konversiot sivuilla kävijöistä, tuotteiden selaajista, ostoskoriin lisäyksistä, maksutietojen lisäämisestä ja ostoista.

Hakukoneoptimointi. Tee tuotekuvaukset ja blogitekstejä hakusanojesi ympärille. Näin saavutat orgaanista näkyvyyttä eli toisin sanoen saat ilmaista liikennettä verkkokauppaasi. Samalla tuotat sisältöä, jota voit hyödyntää kaikessa digimarkkinoinnissa.

Hakusanamainonta. Niissä sanoissa, joissa et vielä näy Googlen hakutuloksissa etusivulla voit hyödyntää Google Ads mainospalvelua. Syötä hakusanasi Google Adsiin ja ala ohjaamaan ostohalukasta liikennettä sivuillesi. Google Adsin avulla voit myös testata ja parannella hakusanojasi tulosten pohjalta. Sama pätee mainosten viesteihin.

Facebook mainonta. Luo konversioseuranta facebookkiin ja uudelleenmarkkinoi sivujesi kävijöille verkkokauppaasi. Toteuta myös tarjouskampanjoita facebookissa, joilla ohjaat uusia asiakkaita verkkokauppaan.

Sähköpostilistan kerääminen. Kerää kahta erilaista listaa:

1. Liiketoiminnastasi kiinnostuneita asiakkaita, jotka eivät ole vielä valmiita ostamaan. Tuota heille kiinnostavaa sähköpostisisältöä hakusanojesi aihepiiristä ja kannusta heitä ostopäätökseen.

2. Jo ostaneita asiakkaita. Suunnittele kanta-asiakasohjelma, jolla kasvatat asiakkaidesi pitkäaikaista arvoa.

Kampanjoi erikoistarjouksilla aikoina, jolloin markkinasi ostovoima on suurimmillaan.

Pidä huoli, että ainakin nämä digimarkkinointi koneiston osat ovat sinulla käytössä. Kun sinulla on kasassa kokonaisuus, niin alkaa kehittäminen.

Vaihe 3. Kehittäminen

Muista, että sitä mitä mitataan kehittyy. Mittaaminen ja datan kerääminen onkin kehittymisen perusedellytys. Käydään läpi muutamia hyviä työkaluja, joiden avulla pystyt mittaamaan ja kehittämään verkkokauppasi liiketoimintaa.

Kun olet saanut digimarkkinointi koneiston pyörimään alkaa kehittäminen. Tässä vaiheessa sinulla on rakentunut asiakaspolku, jossa pyritään luomaan mahdollisimman selkeä, houkutteleva ja sujuva reitti ensi kohtauspisteestä ostoon ja ostojen jatkumiseen myös tulevaisuudessa.

Konversioiden kasvattaminen. Konversio on mitattava toimenpide, jonka asiakkaan halutaan suorittavan. Esimerkiksi tuotteen ostaminen. Kehittämisvaiheessa haluat siis alkaa tehdä toimenpiteitä, jotka kasvattavat konversioiden määrää.

A/B testaaminen. Mainoksissa tätä toimenpidettä kannattaa tehdä jo alusta asti. Käytännössä testaat samasta asiasta kahta tai useampaa eri variaatiota, jossa on tehty pieni muutos.

Esimerkkinä voisi olla tuotesivulla tuotteen kuvan vaihtaminen. Versiossa yksi on eri kuva kuin versiossa kaksi. Kun aikaa on kulunut tarpeeksi ja tarpeeksi moni on tehnyt kyseisestä tuotteesta ostopäätoksen teet vertailun ja katsot, että kumpi versio on tehnyt enemmän konversioita. Parempia tuloksia tuottanut versio pääsee jatkoon.

Tee lista asioista, joita haluat testata. Sen jälkeen luokittele listan asiat tärkeysjärjestykseen ja aloita testaaminen.

Huom! Käytä tarpeeksi aikaa testaamiseen ja varmista, että tarpeeksi moni on suorittanut testin.

Heatmap seuranta. On olemassa ohjelmia, jotka seuraavat kävijöiden toimenpiteitä sivustoilla. Testaa tämän avulla, mitkä asiat tuottavat suhteessa enemmän haluttuja toimenpiteitä.

Asiakastutkimus. Kysy asiakkailta miten voit kehittää verkkokauppaasi. Tee asiakaskyselyitä sähköpostilistalle tai asenna sivuille interaktiivisia plug-in sovelluksia.

Uusien hakusanojen etsiminen ja testaaminen. Maailma menee aina eteenpäin, siksi joka kuukausi nousee ja laskee uusia trendejä. Vaikka olet jo kerran tehnyt markkina-analyysin, niin älä tuudittaudu siihen. Uusi markkinatutkimuksesi aina parin kuukauden välein ja seuraa markkinasi liikkeitä. Opit ennakoimaan ja saamaan ensimmäisenä uusista trendeistä kiinnostuneet asiakkaat itsellesi.

Yhteenveto

Kokonaisuus ratkaisee. Vaikka tämä määrä asioita tuntuu hyvin laajalta, etenkin jos on ihan alkuvaiheissa verkkokaupan toteuttamisessa, niin ei pidä lannistua! Tämä artikkeli on samalla Road Map sinulle ja voit alkaa toteuttamaan sitä vaihe kerrallaan. Mikäli liiketoiminnassasi on osa-alueita, johon haluat saada tukea, niin voit olla Mainoskampanja.netin asiantuntijoihin yhteydessä tästä.